Det har såklart inte undgått någon att covid-19, också känt som coronaviruset, härjar över hela världen. Enligt världshälsoorganisationen WHO befinner vi oss mitt i en pandemi. Skillnaden mellan en epidemi och en pandemi har att göra med skalan. En epidemi drabbar ett begränsat område medan en pandemi är global. Kanske känner du liksom jag att den här situationen är något helt nytt och helt unikt jämfört med vad vi varit med om tidigare. Det är skrämmande och märkligt på samma gång, det är inte utan att det kan kännas som att man behöver lite vägledning. Av det skälet ska vi i det här inlägget ta en titt på några böcker som handlar om just pandemier – både skönlitteratur och fackböcker.
Om du köper böcker behöver du förstås ha någonstans att förvara dem. Det mest uppenbara alternativet är förstås att köpa en bokhylla, men ett snyggt alternativ är konsolbordet. Hos Bokoncept hittar du både och. De säljer snygga och stilrena möbler som passar både för hem och arbetsplatser. Besök dem för att hitta ditt konsolbord.
Pandemier och epidemier – Martin Holmberg
Låt oss börja boktipsen med en vetenskaplig bok. Pandemier och epidemier – ett tvärvetenskapligt perspektiv är utgiven av Studentlitteratur, det är alltså i första hand en fackbok avsedd för exempelvis medicinstudenter, men den funkar även för den som är allmänt intresserad. Särskilt i dessa tider då det sprids gott om myter och halvsanningar om coronaviruset.
Pandemi – Björn Olsen
Pandemi är också en fackbok, om än i mer populärvetenskaplig tappning än föregående bok. Björn Olsen är professor i infektionssjukdomar och skriver i och med det inledningsvis om både tidigare och kommande pandemier. Boken är från 2010 så Coronaviruset var ju inte ens påtänkt då, om man kan uttrycka sig så. Se den här boken som ett lite mer lättsmält, men inte lika omfattande, alternativ till ’Pandemier och epidemier’.
Pestens år – Daniel Defoe
Exakt hur den nuvarande pandemin kommer att utveckla sig är det egentligen ingen som vet. Man får nog ändå lov att vara försiktigt optimistisk och anta att det inte kommer att bli som när pesten kom till London 1655. Det är det skeendet som skildras i Daniel Defoes ’Pestens år’. En grym skildring av hur ett samhälle förändras när massdöden slår till.
Pesten – Albert Camus
Pesten av Albert Camus har av en del medier lyfts fram som ett självklart läsalternativ för dessa tider. Boken utspelar sig i Algeriet vid samma tidpunkt som landet drabbas av pesten. Till skillnad från Defoes bok är detta inte någon regelrätt skildring av ett specifikt händelseförlopp. Camus är som bekant en av förgrundsgestalterna inom den filosofiska rörelse som kallas för existentialismen. Det faller sig därför naturligt att den här boken ställer ett antal djupa frågor om tillvarons beskaffenhet och villkoren vi lever under.