Våra tidigaste författare inom modernismen hämtade sina inspirationer från olika riktningar från kontinenten. Pär Lagerkvist var en författare som 1913 ansåg att litteraturen både borde bli mer konstnärlig och även betraktas som ett hantverk. Pär Lagerkvist skrev lyrik, poesi och dramatik, och ett av hans mest kända verk är ”Dvärgen” (1944), där huvudkaraktären avspeglade den tidens diktatoriska ledare. Inom lyriken fick den finlandssvenska författaren Edith Södergran stor betydelse. Hon skrev om den avskildhet från omvärlden hon hade på grund av sin turberkolos. Hon debuterade 1916 med en debutsamling ”Dikter”, verket var både ett fritänkande och ett språkligt experiment. Under denna tid var Gunnar Björling och Elmer Diktonius, även de finlandssvenska diktare. Poeten, Karin Boye, var även hon stor under modernismen. Från 1910 och framåt, blev den så kallade arbetarlitteraturen väldigt populär här hemma. Innan har det i stort sett berättats om medel- och borgarklassen. Nu skulle man få veta hur arbetsklassen levde, och kända författare inom den genren blev bland annat Harry Martinsson, Moa Martinsson, Ivar Lo-Johansson, Jan Fridegård och Vilhelm Moberg. De kallades autodidakter, eftersom deras verk kännetecknades av moraliska problem och social kritik.
Kriminalromanen
Agatha Christie (1890–1976), var en brittisk kriminalförförfattare som skrivit omkring 80 detektivromaner, och hennes böcker kallas ofta för pusseldeckare. Man måste lägga bit för bit för att till slut kunna lösa brottet. Hennes mest ända karaktärer är Miss Marple och Hercule Poirot. I stort sett alla hennes böcker har filmatiserats, och nya filmer har gjorts på dessa karaktärer. En annan känd författare inom den så kallade thrillergenren är Ian Flemming (1908–1964) som skapade James Bond.
Barn- och ungdomslitteratur
Under slutet av 1800-talet utvecklades en ny genre: Barn- och ungdomslitteraturen. ”Alice i Underlandet” av Lewis Carroll (1865) och uppföljaren ”Alice i Spegellandet” blev snabbt populära och är så än i dag. ”Skattkammarön” (1883) av Robert Stevenson (1850–1894) blev också ett populärt verk som handlar om ett piratäventyr. I Sverige är Astrid Lindgren (1907–2002) är mest kända författare inom barngenren. Böckerna om Pippi Långström, Emil i Lönneberga, Madicken i Junibacken har inte bara gjort succé här hemma utan i hela världen, och hennes verk är översatta till omkring 100 olika språk.
J.K Rowling
År 1997 gjorde J.K Rowling debut med sin ungdomsbok ”Harry Potter och de vises sten”. Boken blev snart populär och efterföljdes med sju till böcker om Harry Potter och hans vänners äventyr på internatskolan Hogwarts, som utbildade ungdomar till trollkarlar. Böckerna har sålts i över 450 miljoner exemplar runt om i världen. Hennes böcker har gjort att många barn- och ungdomar börjat läsa mer.