Litteratur kan väcka olika känslor hos olika individer. Vissa kanske tänker skollitteratur och får obehagskänslor medan andra tänker på skönlitteratur och avslappning. Litteraturen finns överallt idag och är en stor del av mångas vardag på ett eller annat sätt. Idag kanske det är mer populärt att lyssna på ljudböcker och poddar men samtidigt ser man att folk köper böcker i ungefär lika stor utsträckning som tidigare tack vare e-bokhandeln. Detta är det lättaste sättet att köpa böcker på även om fysiska bokhandlar fortfarande finns kvar. Ett tips är att hålla utkik efter rea på dessa hemsidor, eller ordna en Bokus rabattkod för att kunna få din litteratur lite billigare. Detta gör att du kanske kan köpa fler böcker och därmed kan få ta del av den fantastiska värld som litteraturen har att erbjuda!

Tidningen Femina har samlat några fördelar med att läsa enligt forskarna. Studier har visat att läsning kan minska stress och att det kan räcka med sex minuters tyst läsning för att kunna sänka stressnivån med 68 procent! Det kan även hjälpa till att minska sömnsvårigheter, detta genom att man läser på kvällen och detta i sin tur hjälper en att varva ner inför att man skall sova. De beskriver även att människor som ägnar sig åt mentalt krävande övningar, som exempelvis att läsa, får ett bättre minne än de som inte läser. Detta kan motivera till att faktiskt börja läsa den bok som legat på nattduksbordet en evighet. Du får då hjärngympa och även hjälp med att varva och minska stresshormoner.

Det finns även många böcker som kan hjälpa en individ att ändra sitt beteende och/eller lindra obehag, exempelvis självhjälpsböcker mot ångest, vilket kan på sikt främja bättre hälsa. Eller så kan man läsa böcker där man får hjälp och stöd om man exempelvis vill lära sig att utföra en sport eller lära sig någonting om ett specifikt hantverk. Detta kan ju göra att man kanske lär sig en ny hobby, man kanske kan finna likasinnade eller att ens företag där man utför hantverk utvecklas.

Läsning är bevisat positivt för människor oavsett ålder. Det hjälper en att nå en annan abstraktionsnivå, man får ett rikare vokabulär och, som skrivet, man får bättre minne!