Vissa tonåringar älskar att läsa, medan andra aldrig kommit in i läsandet. Som förälder kan du göra mycket för att hjälpa ditt barn i skolan, vare sig det handlar om grundskolan eller gymnasiet.

Vikten av att läsa: läsförståelse

Att läsa handlar inte bara om att läsa böcker, utan om att ha en god läsförståelse. Ju mer en person läser, desto bättre läsförståelse får individen. Att ha läsförståelse hjälper dig och ditt barn genom hela livet. En viktig orsak till att utbildning är så viktig i fattiga länder är inte bara att barnen ska kunna läsa böcker, utan att de kan ta till sig relevant information och undvika att bli lurade. Genom god läsförståelse minskar riskerna att fatta dåliga beslut, missuppfatta saker, missa att skicka in viktiga dokument i tid och att skriva på avtal som är ogynnsamma. Det finns en orsak till att man alltid ska läsa det finstilta i försäkringsavtal – det är de små detaljerna som avgör mycket. Genom att läsa mycket, både böcker, tidningar och analyser online, så kommer din tonåring lättare att både klara skolan och livet. Läsförståelse handlar om framtiden. En del av läsförståelsen kan skolan ge, men samtidigt ingår ett eget studieansvar för eleven, särskilt på högstadiet och gymnasiet. De måste läsa på egen hand. Ett smart sätt som verkligen kommer att underlätta läsförståelsen och läsningen är genom att ge din tonåring en studiecoach från https://studybuddy.se – en ung person med goda kunskaper som din tonåring både får hjälp av och kan se upp till.

Läs samma böcker

Om din tonåring aldrig kommit igång med läsandet, så kan ni läsa tillsammans. Låna samma bok som ditt barn ska läsa. Sätt er i soffan varje kväll och läs ett kapitel eller x antal sidor. Ta er igenom boken tillsammans. Om ditt barn har läs- och skrivsvårigheter kan ni lyssna på den som ljudbok. Tänk också på att din attityd till att läsa speglar av sig på dina barn. Läs böcker! Hitta böcker som du gillar – tycker du om fotboll läser du Zlatans biografi. Tycker du om natur läser du en biografi av någon som bestigit Mount Everest. Eller så hittar du en spännande deckare som du också kan rekommendera till din tonåring. Sitt i soffan och gör läsningen till något naturligt i ert liv – det tjänar både du och dina barn på. Intelligenta personer läser och lyssnar på ljudböcker.