Har du också börjat läsa med öronen? Ljudbokens stora genomslag och ökade tillgänglighet i och med den nya app-tekniken har fört med sig att svenska folket faktiskt läser mer än någonsin. Men vilken tjänst ska man välja? I musikbranschen har Spotify ju nästan en monopolställning, men i litteraturens värld är fältet fortfarande relativt öppet och ljudbokskonsumenterna har flera prisvärda alternativ att välja mellan.

Streamingtjänster som Nextory och Storytel har ofta erbjudanden om en tids gratis lyssnande för nya kunder på ljudböcker som det kan vara en god idé att dra nytta av. Bättre än att köpa grisen i säcken! Kanske märker du att du föredrar en aktör du varit skeptisk till tidigare? Om inte annat har du flera månaders gratis ljudboksupplevelser att njuta av innan du tecknar abonnemang, i det fall du väljer att pröva samtliga tjänster på marknaden.

Stort intresse för ljudböcker

Svenska läsares intresse för ljudböcker är större än någonsin, mycket med anledning av den nya livsstil Corona-pandemin fört med sig. Endast ljudbokstjänsten Storytel har nästan en miljon abonnenter i Norden!

Många använder sig av ljudböcker som en del av kvällsrutinen, kl 22 är den tid på dygnet då allra flest användare lyssnar på ljudbok. Bookbeats populäraste funktion är faktiskt sömntimern som fungerar som en typ av omvänd snooze. Saknar du barndomens sagoläsning vid läggdags är det här precis rätt funktion för dig – du kan gott somna in till en trygg berättarröst och låta sömntimern pausa boken åt dig efter ett visst antal minuter.

En trolig spaning framåt är att det ökade ljudboksintresset kommer leva kvar även när livet återgår till det normala. Man brukar säga att en vana etableras efter 60-70 dagars kontinuerligt utövande, och det här året har sannerligen gett ljudböckerna en chans att verkligen få fäste i våra dagliga rutiner.

Ljudboken en del av litteraturhistorien

Intressant är att ljudboken gett upphov till en ganska hetsig kulturdebatt på sistone, där det debatteras kring vilken typ av effekt ljudbokslyssnandet kommer få på läsandet och litteraturen i stort. För den som är intresserad av kulturskribenter i affekt finns mycket att hämta på tidningarnas kultursidor! I korthet har debatten handlat om huruvida ljudbokens inflytande på bokmarknaden är positiv eller negativ. Litteraturprofessorer från alla håll har höjt sina röster till det klassiska bokläsandets försvar, samtidigt som många författare och andra förlagspersoner uppskattat ljudboksboomen som ett sätt att kunna nå fler nya läsare. Kontentan av det hela tycks vara beroende av vad debattören i fråga upplever som litteratur och inte.

Ljudböckernas intåg på litteraturmarknaden är onekligen en game changer. Men det är värt att hålla i minnet varifrån litteratur en gång uppstod – den muntliga traditionen. Att lyssna på berättelser är något människan bokstavligt talat gjort i alla tider. Allt ifrån folklore, spökhistorier och folkmusikens ballader är alla en del av den muntliga berättartradition som präglad människans historia. Och parallellen mellan forna tiders spökhistorier kring brasan och dagens lyssnare som går runt med Mats Strandbergs nya skräckroman Konferensen i lurarna är enkel att dra!

Så lyssna på – du befinner dig mitt i en otroligt spännande fas av litteraturhistorien.